Beden Kitle Endeksi (BKİ) Nedir ?
Beden Kitle Endeksi kilonuzun (Kg) boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunan bir parametredir.Beden kütle indeksi (BKİ) de denir. Bu parametreye göre düşük kilolu ,zayıf, ya da obez olup olmadığınız anlaşılır.
Bu indeksten çıkarılacak sonuca göre örneğin şişman olmanız kalp ve eklem hastalıkları dahil birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Yağ tabakasının damarları tıkamasına bağlı olarak kalp krizi riski oldukça artıyor. Ayrıca yıllar içinde kalp üzerindeki yük artarak kalbin pompalama gücünün düşmesi sonucu kalp yetmezliği sorunları oluşabiliyor. Obez olmak kadar zayıf olmanızda sağlığınız açısından zararlıdır. Eğer BKİ( Beden Kitle Endeksi) çok düşük çıkıyorsa yani zayıfsanız, eklem problemleri, depresyon, akciğer problemleri, sperm kalitesinde bozulmalar gibi sağlığınızı tehdit eden birçok durumla karşılaşabilirsiniz. İşte vücut kitle endeksi bunun için çok önemli bir parametredir.
Eğer şişman çıkıyorsanız uygun bir diyet programı ile ve kilo aldırmayan besinlere yönelerek sağlığınızı kontrol altına almak için mücadele verebilirsiniz. Örneğin yağsız bir şekilde kızartılmış patlıcan yiyebilirsiniz. Veya ot ağırlıklı beslenebilirsiniz. Mesela kereviz lahana , brokoli ve karnabahar bitkilerinin kalori oranları düşük olmakla beraber kilo aldırmazlar. Aynı zamanda salatalık bitkisi de kilo verme sürecinde faydalı yiyeceklerden birisidir.
Eğer zayıfsanız da sağlıklı olarak kilo almak amacıyla, vücudunuzun yakabileceği kalori miktarından fazlasını almaya çalışın. Protein ve karbonhidratlara önem verin .Günde üç öğün mutlaka yemek yiyin. Beslenme esnasında kullanmış olduğunuz yağların sağlıklı olmasına dikkat edin.
Tüm bunları söyledikten sonra bir örnek üzerinden Beden Kitle İndeksi Hesaplama işleminin nasıl yapılacağını görelim.
Hesaplama işlemini açıklayacak olursak;
Kilosu 70 ve boyu 1,60 olan bir kimse için Beden Kitle İndeksini bulalım.
BKİ= 70/(1,60)² = 27,34 çıkmakta .Bu rakam ne anlama geliyor? Tablodan bakabiliriz.
0-18.5 Zayıf
18.5-25 Normal
25-30 Fazla
30-35 Şişman (1.Sınıf)
35-45 Şişman (2.Sınıf)
45 in üzeri Aşırı Şişman (3.Sınıf)
Bu örneğe göre bu kişi Fazla kilolu çıkmakta olup, dengeli beslenerek ve fazla kilosunu sağlıklı bir biçimde vererek ideal kilosuna ulaşabilir.
Sizin için hazırlamış olduğum grafiğe bakarak ta direk olarak grafikten ideal kilonuzun ne olması gerektiğini bulabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiysen blog siteme üye olabilir ya da yorum yapabilirsin.