Yazı İçindekiler
Ülkemiz dört mevsim yaşayan bir ülke olduğu için hayatımızın birçok alanında mevsimlere göre hazırlık yapmamız gerekir. Yine araçlarımızı da kış aylarına karşı hazırlıklı tutmamız yaşanabilecek sorunları önlemek açısından büyük bir önem taşır. Peki, aracınızı kışa nasıl hazırlarsınız, biliyor musunuz? Kış ayları için hazırlık yapmak oldukça önemlidir, çünkü kışın yerdeki buzlanma ve ıslaklık araçların yol tutuşu için büyük bir dezavantajdır. Araçlar önlem almazsa yol üzerinde kayarlar ve bu durum da kazalara neden olabilir. Ayrıca kışın nemli bölgelerde sık sık yaşanan sis ve daha yüksek bölgelerde yaşanan sağnak kar, yağmur veya dolu yağışları sürücülerin görüş mesafesini çok düşürmektedir. Yine önlem alınmadığı taktirde kışın görüş mesafesi büyük sorun olabilir, çünkü önünüzü görmeden aracı kullanmanız çok zor olacaktır. Kendi konforunuz ve sağlığınız için aracın kaloriferlerine bakılması ve gerekiyorsa elde geçirilmesi gerekir. Son olarak ise aracın genel sağlığı için önlemler almanız gerekir, kışın yol yardımları bazı noktalara hiç gidemezken, diğer noktalara gitmek için de uzun süre harcamak zorunda kalabilir.
Aracınızı Kışa Nasıl Hazırlarsınız, Genel Bakımlar
Aracınızı kışa nasıl hazırlarsınız sorusu için aşamalı şekilde cevap vermek en iyisidir. İlk aşama genel bakımları yapmaktır, bunlar soğuk veya ıslaklık ile alakalı olmayan ama aracın sağlığı için oldukça önemli konulardır. Çünkü kış aylarında aracınız arıza yaparsa size yol yardımın gelmesi günleri bile bulabilir. Bu yüzden araca çok iyi bakmanızı öneririm. İlk olarak aküyü kontrol etmeniz gerekir, akünün sağlıklı olması sizin yolda kalmanızı engeller. Akü suyu seviyesi kontrol edilmeli ve gerek duyuluyorsa aküye su takviyesi yapılarak gerekli olan seviyeye çıkarılmalıdır. Silecekler ve silecek suları da elden geçirilmeli ve yağış durumunda sorun olmaması için bakımı yapılmalıdır. Bujiler, frenler gibi araç için büyük önem arz eden parçalar kış öncesinde elden geçirilmeli ve eğer bir sorun varsa giderilmelidir. Çünkü bu sorunlar ile ilgilenmeden göz ardı ederseniz kış aylarında yaşanan sorunlar ile çok daha ağır sonuçları olabilir.
Aracınızı Kışa Nasıl Hazırlarsınız, Kışa Özel Hazırlıklar
Genel bakımlar olan akü bakımı, antifriz ve buji bakımı gibi konular sadece kış aylarında ve yüksek bölgelerde yapılması gereken şeyler değildir. Aynı şekilde bu işlemleri her bölgede aracınızın sağlığı için yapmalısınız. Ancak aracınızı nasıl kışa hazırlarsınız sorusunun kışa özel bakımları içeren cevapları var. Kışın araçlar açısından oluşturduğu sorunlar genelde yol tutuşu ya da görüş mesafesinin azalması oluyor. Yol tutuş ile başlarsak burada sürekli zincir taşımak önemli bir fark yaratıyor, çünkü yüksek noktalara çıkıldığında havada gerçekleşen ani değişimler sizi yolun yarısında kötü şartlarla karşı karşıya getirebiliyor. Zincir ise bu durumda yardımınıza yetişiyor. Ayrıca kış lastiklerini takmanız gerekir, eğer daha önce kullandığınız kış lastiği aşındıysa yeni bir tane almanız gerekir. Bunların dışında sizin seyahat ederken daha rahat olmanız adına kaloriferlere baktırmanız ve gerekiyorsa bakımlarını yaptırmanız gerekir. Fren bakımının yapılması ve olası buzlanma durumlarında frenlerin maksimum performans ile çalışması önemlidir. Görüş mesafesi için ise aydınlatmalar özellikle de sis farları çok önemlidir, yolunuzu görmenizi kışın bu farlar sağlar. Arka stop lambaları ise diğer araçların sizin görüş mesafesinin az olduğu durumlarda daha iyi farketmesi açısından önemlidir. Sileceklerin bakımı ise özellikle sağanak yağışlar için hazır hale getirilmelidir.
Kullanıcılar Bunları da Sordu
Kış lastikleri ve zincirin önemi nedir?
Kış lastikleri ve zincir kullanmak kış aylarında özellikle de yükseltisi fazla olan şehirlerde ve bölgelerde çok önemlidir ve yasal olarak da zorunluluktur. Kış lastiği ve zincir buzlu, karlı ya da yağışlı bir ortamda aracın yol tutuşunu arttırarak bu nedenle meydana gelebilecek kazalara karşı alınan en etkili yöntemlerden biridir.
Yol tutuşu ve görüşü daha fazla arttırmak için neler yapmalıyım?
Kışın diğer mevsimlere göre yağış özellikle de kar yağışı ve buzlanma daha fazla görülür, bu da ıslak ya da daha kötüsü buzlu, karlı bir zemin demektir. bu durum için alınan önlemler kapsamında zincir, aydınlatma, silecekler, kış lastiği gibi hususlar çok önemli yer tutmaktadır. Ayrıca fren sistemine bakım yapılması da fren mesafesi için önemlidir.
2 Yorum