Cunda Adasında Nereler Gezilir? Ne Yapılır?
Balıkesir sınırlarındaki Cunda Adası son dönemde oldukça polüler olan yeni gözdelerdendir. Hem tatil yapıp denize girmek hem de gezmek isteyenler için en iyi seçeneklerdendir.
Cunda’ya Nasıl Gidilir?
Cunda Adası Balıkesir Ayvalık ilçesindeki Alibey adasıdır. Özel araçla gitmek isteyenler İDO feribotlarını kullanarak Bandırma’ya gidecektir. Bandırma Cunda arası ise 3,5 saat sürer. Otobüs ya da uçak ile gitmek de mümkündür. Adaya son ulaşımlar motorlarla da sağlanmaktadır. İstanbul Cunda arası 5,5 saat sürmektedir. Cunda Adası’na nasıl gidilir öğrendikten sonra neler yapılır ona bakalım.
Cunda Adası sessiz sakin, kafa dinlemek için tatil yapanlar için iyi bir seçimdir. Gece hayatı, eğlence ya da parti arayanlar ise aradığını bulamayacaktır. Gezi planı yapanlar bunları bilerek rotasını çizmelidir. Günübirlik olarak sıklıkla tercih edilen bir yer olduğu için bayram ya da hafta sonları yerine yoğun olmaya hafta içleri tercih edilmelidir. Çünkü Cunda bir günde gezilerek bitecek kadar küçük bir yerdir ancak verdiği haz çok daha büyüktür.
Cunda Sokakları
Cunda’ya gidince ilk yapacağınız şey tabiî ki sokaklarını keşfetmek olacaktır. 1920 yıllarına kadar Rumların yaşadığı bu adanın Türk yerleşim yerlerinden farkı hemen gözünüze çarpacaktır. Kurtuluş savaşı sonrasında buraya Girit ve Midilli’den gelen Müslümanlar yerleştirilmiştir. İşte bu nedenle Cunda hem Hıristiyanlık hem de Müslümanlık kültürünü bir arada barındırmaktadır.
Rumlardan kalan tarihi evler, kiliseler ve özellikle de restoran menülerinde yer alan lezzetler gözünüze çarpacaktır. Aynı zamanda sonradan yerleşen Müslüman halkın izleri de görülmektedir. Bu nedenle sokakları gezilip keşfedilecek yerlerdendir. Cunda’nın nesi meşhur derseniz sesiz sakin tatili diyebiliriz.
Agois Yannis Kilisesi
Hıristiyanlık dinine ait freskoların bulunduğu Agosi Yannis Kilisesi bugüne kadar birkaç kez restorasyon geçirmiştir ve iyi durumdadır. 17-18. Yüzyıllardan kaldığı tahmin edilmektedir. İçinde bir kilisenin yanı sıra kütüphane de vardır. Ancak pek büyük bir yer olduğu söylenemez. Adanın her yerinden yürüyerek ulaşabilir, kısa bir süre içinde gezebilirsiniz. Yürüyüş yolu da oldukça keyifli olduğundan araç yerine yürüyerek gitmek daha avantajlıdır.
Agois Yannis Kilisesi
Tarihi Yel Değirmeni
Kiliseye geldikten sonra yürüyerek yolunuza devam edebilir ve hemen yakınındaki eski yel değirmenine gidebilirsiniz. Değirmen günün her saatinde ziyaret edilebiliyor ve içi de ziyarete açık. Yüksek bir tepede olduğundan manzaranın keyfini çıkarabilir, fotoğraf çekebilirsiniz.
Hem Müze Hem Kilise Taksiyarhis Kilisesi
1873 yılında yapılan bu kilise restore edildikten sonra bir müzeye dönüştürülerek yeniden açılmış. Şu anda Rahmi Koç müzelerinin devamı niteliğindedir. İçinde oyuncaklar ile antika parçalar sergilenmektedir.
Ayışığı Manastırı
16. yüzyılda yapılan manastır mübadele sonrasında Rumlardan boşalmıştır. 2012 yılında restore edildikten sonra ziyarete açılmıştır. Adanın oldukça uzak bir köşesinde ormanın içinde olduğu için ulaşım bir zorludur. Buraya yalnızca aracınızla gitmeniz gerekir.
Papazın Evi
Cunda’da gezilecek yerler arasında Rumlardan kalan evler önemli yer tutmaktadır. Bu evlerin en büyük ve gösterişlisi ise despotun evi olarak da bilinen papazın evidir. 1862’de yapılan bina başlarda özel mülk iken Osmanlı tarafından satın alındıktan sonra hükümet binası, öksüzler okulu gibi amaçlarla kullanılmıştır. Şu anda atıl kalan bina sadece dışarıdan ziyaret ediliyor. Restore edilerek turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor.
Cunda Adasında Ne Yenir?
Cunda adasında ne yenir diyorsanız ilk olarak lor tatlısını tatmalısınız. Lor üstü vişne reçeli tatlısı da buraya özgü lezzetler arasında yer alıyor. Yemek olarak ise Girit mutfağından lezzetler çokça yer tutmaktadır. Deniz mahsulleri açısından oldukça zengindir. Özel bir Ayvalık lezzeti olan paplina burada da servis edilmektedir. Eğer aha önce yemediyseniz denemelisiniz. Adada Türklere ait yemekler arasında ise çeşit çeşit ot yemekleri yer alıyor.
Bu yazıyı okuduktan sonra İç Anadolu’da Venedik keyfi için Eskişehir yazısı ilginizi çekebilir.