Otomotiv

Amortisör nedir ? Nasıl çalışır ?

Amortisör
Amortisör nedir nasıl çalışır?

Amortisör nedir ? nasıl çalışır ? bu makalede elimizden geldiğince sizi bu konularda bilgilendirmeye çalışacağız.sürüş esnasında yoldaki çukur ve engebelerden kaynaklanan sarsıntıyı en aza indirerek tekerlerin yola tutunmasını sağlayan yağ pompalarıdır. Araçlarda konfor ve yol tutuş elemanı olarak da bilinir. Sarsıntıyı azaltmanın yanında asıl görevleri sürüş güvenliğini sağlamalarıdır. Amortisörler araçlardaki süspansiyon sistemininde parçalarındandır. Bu sistem sürüş güvenliği ve konfor için oluşturulmuştur.Süspansiyon sistemi Amortisör,  askı sistemleri rotiller ve denge çubukları adlı elemanlardan oluşur. Bir amortisör  sürüş güvenliğini  nasıl sağlamaktadır peki ?

Aracınız yolda ilerlerken bir tümseğe çarptığında darbe etkisiyle teker yukarı doğru itilmektedir. eğer araçta bir süspansiyon sistemi yok ise bu darbe direk sürücüye iletilmektedir. Bu hareketle birde tekerlerin yolla temasının kesildiği bir zıplama hareketi meydana gelmektedir. Bu durum da sürücü aracı kontrol etmekte zorlanır. İşte bu çarpmada şoku emerek yavaşlatan amortisöre bağlı olan helezonik yaylardır. Çarpma esnasında bu yaylar sıkışarak şoku emer ve bu şokun sürücüye iletilme frekansını düşürür. Burada sıkışan yaylar bir potansiyel enerji depolar.Eğer sıkışma olmazsa araç gövdesi yukarı doğru daha fazla itilir. Amortisörler zıplama hareketinin büyüklüğünü yavaşlatır ve azaltır. Böylelikle araç gövdesi daha az yukarı kalkar ve lastiklerin yolla teması sağlanmış olur. Lastikler yola tutunduğu için fren mesafesi de güvenli sınırlar içinde kalmış olur. Bu şekilde dengeli ve güvenli bir sürüş sağlanmış olur. İşte sürüş güvenliği için amortisörlerde lastikler  kadar hayati parçalardır. Amortisör nedir ? sorumuzun yanıtını burada vermiş olduk.Doğru lastik seçimi  yazımıza bu linkten göz atabilirsiniz.

Amortisörler Neden Patlar ? Amortisörler hangi sebeplerle özelliğini kaybeder ?

Amortisör patlaması ya da amortisörlerin özelliğini kaybetmesi, tümsek ve çukurlara sert girilmesiyle olur. Bozuk yollarda sürekli araç kullanmak amortisörlerin çabuk patlamasına sebep olur. Araçlara taşıma kapasitesinin üzerindeki yüklerin sürekli yüklenmesi sonucu da amartisörler patlayabilir. Amortisörün özelliğini kaybetmesi piston hareketini ayarlayan hidrolik sıvının vizkozitesinin bozulması sonucu meydana gelir.

Amortisör içinde bulunan elemanlar kauççuk ,metal ve plastikten yapılmış olup bu elemanlar zamanla aşırı ısı, uzun süreli kullanım, yol ve hava şartlarına bağlı olarak özelliklerini kaybederler. Bu da zamanla amortisörün yağ kaçırarak patlamasına sebep olur.

Patlamış amortisörün görünümü
Patlak bir amortisör
Patlak Amortisör
Bozuk Amortisör

Amortisör patlağı nasıl anlaşılır ?

Araçlarda iki önde iki arkada olmak üzere dört amortisör bulunur. Bunlardan sol ön amortisör patlamış ise yolda giderken frene basılırsa aracın sol ön kısmı öne doğru eğilir.Bu esnada araçtan lok lok vuruntu sesi gelir. birde amortisör patlağı yağ kaçağından anlaşılır. aracınızı durdurup lastik arkasından baktığınızda helezonik yayların arkasındaki yağ sızıntısını görebilirsiniz. Hem ön hem de arka amortisörlerimizin patlak olduğunu anlamanın bir yolu da elle kontroldür. Örneğin sağ ön amotisör için aracın sağ ön kısmına bastırdığımız da araç belli bir seviye aşağı inip sonra yukarı doğru salınım yapmadan kalkıp eski haline geliyorsa aracımızda amortisör patlağı yok diyebiliriz.Aracımız bu kontrol esnasında aşırı yaylanma yapıyorsa amortisörümüz patlak olabilir.Aracımızın ön kısmına bastırdığımız da tıs tıs şeklinde de ses duyabiliriz. Her iki durumda da emin olmak için aracımızı bir servise göstermekte fayda vardır.

Patlak Amortisörün Araca Zararı Nedir ?

Patlak amortisörlerle engebeli ve çukur yüzeylerden geçildiğinde darbeler yeterince sönümlenemeyeceği için aracın yol tutuşu zayıf olacak , şoförün hakimiyeti zorlaşacaktır.Tekerlerin yola tutunması zayıflayacağı için özellikle ıslak zeminlerde fren mesafesi uzayacak ve tehlikeli bir durum oluşacaktır. Yol tutuşu azalmasıyla ani frenlemelerde araç kaymaya başlayacak ve lastikler daha çabuk aşınacaktır. Bozulan amortisör ,amortisör takozunuda bozarak aracın dengeli dağılan yükünü şasiye bindirecektir.

Amortisör değişimi ne zaman yapılmalıdır ? Amortisör Fiyatları…

Aracımızda trigger kayışı, balatalar ,filtreler gibi elemanların belirli bir kullanım ömrü olmasına rağmen ,amotisörlerin belli bir kullanım ömrü yoktur. Sürekli engebeli ve çukur arazilerde, bozuk yollarda kullanılan bir aracın amortisörleri 20000-30000 km de aşınırken, düzgün asfalt yollarda kullanılan bir araç 200000 km amrtisör değiştirmeden gidebilir.

Amortisör Fiyatları marka ve kaliteye göre değişmekte olup, monroe amortisörler için olumlu konuşulmakta.Fiyatlardan bahsedecek olursam, 200-1000 lira arası amortisörler bulunmakta. Amortisör fiyatları değişiklik göstermekle birlikte e-ticaret siteleri de(Hepsiburada, Gittigidiyor ) amortisör satmaktadır. fiyat parça analizi için bu linki bir kontrol edin derim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu