ABS Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yazı İçindekiler
İngilizce ”Anti-Lock Braking System” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe karşılığı kilitlemeyi önleyici fren sistemidir. Yani ABS fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önleyen güvenlik donanımıdır. ABS ile tekerleklerin kilitlenmesi önlendiğinde araç yönlendirilebilir durumda kalır , yani araç sürücünün hakimiyetinde olur. Bu da istenmeyen durumları önleyerek , kaza riskini azaltır. Avrupa Birliği yönergelerine göre, 2004 yılından itibaren toplam ağırlığı 2,5 ton üzeri olan araçlar ABS ile donatılmıştır.
Sürücüler frenleme esnasında tekerlek davranışını kontrol edemezler. Özellikle sert fren manevralarında sürücüler fren kuvvetini ayarlayamazlar. ABS fren sistemi tam bu noktada devreye girer. Frenleme sert yapılsa bile tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek, sürücünün araç kontrolünü elinde bulundurmasını sağlar.
Aracımda ABS Olduğunu Nasıl Anlarım ?
Aracımızın kontağını açtığımızda ABS ışığı yanar ve daha sonra söner. Gösterge panelinde bu ışığı görüyorsak ABS var demektir. Aynı zamanda araçta frene bastığımızda dört tekerin birde kilitlenip bırakıldığını hissedebiliriz. Fren pedalında da mekanik bir titreşim hissedilir. Ayrıca araçta ABS olup olmadığını marka ve modelle araştırarak ta öğrenebilirsiniz.
ABS fren sisteminin avantajları nelerdir ?
ABS fren sisteminin avantajlarından bahsedelim birazda. ABS sisteminin sürüş güvenliği ve araç kontrolü açısından avantajları fazladır. ABS ile aslında içimizdeki güven hissi artar diyebiliriz. İşte ABS sisteminin artıları;
Araç Kontrolünü Sürekli Tutması
Sürücülerin frenleme esnasında fren dozunu ayarlayamamasından bahsettik. Aynı zamanda teker hareketleri de kontrol edilemiyordu. İşte ABS ile bu kontroller sağlandığı için araç kontrolü sürekli sürücüde bulunur. Sistemde dört tekerinde kontrolü sürücüde bulunur. Aynı şekilde frenleme ani de olsa güvenli bir durma mesafesi sağlanır.
Kaymanın Önlenmesi
Tekerleklerin bağımsız hareketi önlendiğinde , kayma da önlenmiş olacaktır. Problemli yol koşullarında ,(kaygan zemin, toprak yol, ıslak zemin vb.) kayma riski en aza düşürülerek , sürüüclerin olası kaza risklerinden korunması sağlanır.
Güvenli Fren Mesafesi Sağlamak
Tekerleklere uygulanan fren basınçları farklı farklı olduğu için kayma minimuma indirilerek güvenli durma sağlanır. Araçta frenleme yapıldığında ise araç durması gereken minimum mesafede durmuş olur. Böylece fren mesafesi azalır.
ABS Fren Sistemi Arızaları Nelerdir ?
ABS fren sisteminde arıza oluşmuş ise ABS ışığı yandıktan sonra bir daha sönmez. Normalde sönmesi gereken ışığın sönmemesi nin bir kaç nedeni vardır. ABS ye bağlı arızaları aşağıda anlattık. Bu şekilde bir durumla karşılaşırsanız , aracınızı acil olarak bir servise göstermenizi öneririz.
Fren Lambalarının Bozulması
Fren lambalarınız arızalanmış ise, buna bağlı olarak kontağı açtığınızda ABS ışığınız yandıktan sonra sönmez ve yanmaya devam eder.
Tekerlek Hız Sensörleri nin Zarar Görmesi
Tekerlekte hız sensörleri niz herhangi bir sebepten dolayı zarar görmüş ise, yine ABS ışığınız sönmeyecektir. Bu nedenler çamur, pas, ve yolun özelliğine bağlı olarak değişebilir.
ABS Modülünün Zarar Görmesi
Araç ile ilgili en istemeyeceğiniz durum da bu olsa gerek. Eğer ABS modülü nüz zarar görmüş ise bunun tamiri genellikle yapılamamaktadır. Modül yenisiyle değiştirilmektedir.
ABS sistemiyle ilgili olarak bahsedebileceğimiz genel arızalar bu şekildedir. Aracınızda kontağı açtığınız zaman ABS ışığınız hiç sönmüyorsa vakit kaybetmeden bir servise götürmeniz gerekmektedir. ABS göstergesi bazı durumlarda sönüp tekrar yanmaktadır. Bu durumu da göz önüne alarak, güvenliğimiz için aracımızı kontrol ettirmekte fayda vardır.
Şağlıklı ve Kazasız Günler Dileğimizle…
.