Akü Seçimi Nasıl Yapılır ? 2022
Yazı İçindekiler
Aracımızın aküsü ömrünü tamamlamış olabilir. Bu durumda yeni akü satın almamız gerekecek. Peki aracımız için alacağımız akünün sadece fiyat ve markasına bakarak akü seçimi yapmak doğru mu? Bu şekilde bir akü alıyorsak kesinlikle yanlış yoldayız demektir. Peki doğru aküyü nasıl seçeriz. Bize uygun bir aküyü nasıl bulacağız.
İşte 5 adımda doğru Akü seçimi;
1- En doğru akü aracımızdan çıkan aracımızın orjinal aküsüdür.
Bu durumda öncelikle almamız gereken akü aracımızdan çıkan orijinal akü ile aynı özelliklerdeki bir aküyü almaktır.
2-Akü alırken akü üzerinde bulunan iki tane önemli değer vardır .
Bu değerler kapasite ve marş gücü değerleridir. Yeni alacağımız akünün bu değerleri eski akümüzünkinden düşük olmamalıdır.Bu değerler iki aküde de aynı olması gerekmektedir. Belirteceğim önemli bir noktada şudur ki eğer aracımıza ek donanımlar eklemişsek mesela alarm, müzik sistemi vb gibi. Bu durumda değerleri yüksek akü alabiliriz fakat bunada aracımızda voltaj testi yaptırarak karar verebiliriz.
3- Akü Üzerindeki Değerler ve Standart:
Akümüz üzerindeki kapasite ve marş gücü değerleri belirli standartlara göre yazılmış olup bu standartlar Alman (DIN), Japon (JIS), Avrupa (EN) ve Amerika (SAE) standartlarıdır. Yeni alacağımız akü standardı eskisiyle aynı olmalıdır.
4- Akü Raf Ömrü:
Aküler bekleme süresi içerisinde boşalabilen enerji kaynakları olduğundan satın alınırken raf ömürlerine dikkat etmek gerekir. Raf süresi geçmiş olan bir akü alırsanız üzerinde yazılı olan değerleri elde edemeyebilirsiniz.
5-Akü satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer kriter ise akünüzün boyutlarıdır.
Eski akünüzün ölçülerini bilmelisinizki, yeni aldığınız akünüz aracınızdaki yerine tam olarak otursun.
Size akü seçimi ile vereceğim bilgiler bu kadardır. Tavsiye olarak akü alırken en ucuzunu almaya kalkmamalısınız. Hayat şartları zor biliyorum ama ,ucuz akü alarak verimliliği düşürerek aracınızın motor ve diğer kısımlarına zarar verebilirsiniz. Yani tasarruf edeyim derken beklemediğiniz bir masrafla karşılaşabilirsiniz. Aracınızın en önemli parçası olan motor ile ilgili bakım önerileri yazımı da BU BAĞLANTIDAN okuyabilirsiniz.
Açıklayıcı bir yazı olmuş..
teşekkürler