Yaşam

Hamilelikte Yapılan Tetkikler

Bir kadının erişkinlik sürecine ulaşmasından itibaren mutlaka hayalinde yaşattığı minik bir bebek vardır. Bu tamamen doğuştan gelen bir manevi özellik olup aklı eren ve duygusal yönü sağlıklı olan insanlarda var olan temel bir hissiyattır. Minik bir bebeği 9 ay boyunca içinde taşımak ve büyütmek sonrasında onu koruyan kollayan ve karşılıksız bir sevgi ile büyüten annelik duygusu herkesin yaşamak isteyeceği tarifsiz bir duygudur.

Bu hissi yaşamak için ilk adımı atan kadınlar hamilelik sürecinde bebeği için yine gayri ihtiyari bir his meselesi olarak koruma iç güdüsü ile bebeğinin sağlığı adına bu süreç boyunca hamilelikte yapılan tetkikler bilmek zorunda ve doktor kontrolünde hamileliğine devam etmelidir.

Kan Grubu ve Kan Tahlilleri

Gebeliğin ortaya çıkmasından sonra yapılan ilk tetkik kan tahlili ve kan grubu ölçümü olmalıdır. Kan uyuşmazlığı açısından kan grupları tayini çok önemlidir. Öte yandan kan tahlilleri de anne de var olan değerleri ortaya çıkarır ve ona göre bir yol izlenmesini sağlar.

USG Tetkikleri

ikinci adım ise ultrason görüntüleridir. 6 hafta olmuş bir gebeliğin izlenimi burada çok önemli bir noktadır. Zira bebeğin kalp atışları ve rahime tutunmuş olması ultrason ile ortaya çıkar. Eğer sağlıklı bir gebelik ise bebeğin gebelik kesesi oluşmuş ve içerisinde küçük bir çekirdek boyutunda olduğu gözlemlenir. Aynı zamanda plasentanın karın duvarına yapışık olması, göbek kordonunun boyutu, amniyon sıvısının yeterliliği ultrason ile ilk taramalarda ortaya çıkar.

Tam Kan Sayımı

Yine kan tahlili ile ortaya çıkabilecek olan bir takım hastalıkların erkenden tanısına sağlayan hemogram tespitinde anne de anemi var ise erken tedavi için fırsat verir.

Smear Testleri

Bilhassa vajinal rahatsızlıkları olan veya rahminde problemler yaşayan anne adaylarına smear testi yapılır. Bebek henüz oluşum aşamasında iken ve anneden henüz antikor almaya başlamamışken ortada bir rahim ağzı hastalığı veya vajinal sorunlar ise tedavi edilir. Aynı zamanda doğum için ön tanı şansı da bulunur.

İkili Tarama Testi

Yaklaşık 12 haftalık olan bir bebek artık yavaş yavaş bir insan formuna ulaşmış bulunur. Anne kanına da bebekten hücreler geçmeye başlamıştır. Bu nedenle henüz yeni yeni gelişmeye başlamış bebekte oluşabilecek down sendromu, trizomi ve nöral hastalıklar bu tarama testi ile ortaya çıkar. Anne adaylarına kesinlikle önerilir. 0 bir tanı koymasa bile doğruluk oranı u civarı olarak kabul edilir.

Hamilelikte Yapılan Tetkikler
Hamilelikte Yapılan Tetkikler

Üçlü Test ve Amniyosentez Uygulaması

İkili tarama testi yaptıramayan annelerin üçlü test yaptırmaları tavsiye edilir. Bu testte moral tüp defekti, down sendromu ve trizomi 18 olasılığı tahmin edilir. Ayrıca çeşitli karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarının da varlığına olasılık verebilir. Bu nedenle ikili teste göre biraz daha geniş çaplı bir tarama testi olarak bilinir.

16-20 haftalar arası yapılan bu testte alınan kan örneği bebeğin anneye yolladığı hücrelerin en yüksek seviyeye ulaştığı dönemdir ve doğruluk payı e-70 oranındadır. Bu test sonucu 1/250 çıkan bebeklere Amniyosentez yapılır. Bu da anne karnından yani bebeğin içinde bulunduğu gebelik kesesinden direkt alınan sıvı sayesinde çoğu genetik hastalık oranında ortaya çıkar. Böylece tarama testlerinde çıkan oranlar doğrulanmış olur.

Kan Uyuşmazlığı Aşısı

Anne babanın arasındaki kan uyuşmazlığı problemi 28-30 haftalar arası yapılan Anti-D aşısı sayesinde ortadan kalkar. İlk gebelikte yapılması şiddetle zorunlu olan bu aşı ikinci bebek için çok önemli bir durumdur. Böylece bebek doğumdan sonra babanın kanını almış ise anneye geçebilecek olası pozitif antikorlara karşı direnç oluşturur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu