Hemoroid (Basur) Hastalığı
Hemoroid basit bir anlatımla vücudumuzun anüs bölgesini kontrol eden damarların şişmesi, genişlemesi yani bir nevi doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Anüs duvarına sabitlenmiş olan damarların bütünlüğünün bozulması iç hemoroid , anüsün çıkışında oluşan iltihaplanma neticesinde oluşmuş olan şişlikler ise dış hemoroid olarak adlandırılmaktadır. Çok yaygın olmakla birlikte ülkemizde de her üç kişiden ikisinde hayatlarının bir döneminde hemoroid görülebilmektedir. Dış hemoroidlerde anüs dışında kızarıklık oluşmuştur ve yanma olur. Buna tromboze externel hemoroid denmektedir. İç hemoroidler de anüs kanalındaki damar genişlemeleri olup aşamaları vardır.Başlangıçta damla damla olan kanamalar daha sonra artarak ve devamında ağrılı bir hal almaktadır. Aynı zamanda genişlemiş olan anüsteki damarlar bir süre sonra sarkarak anüs dışına çıkarlar.İlk evrelerde bu sarkmalarda doku kendiliğinden içeri girerken daha sonraki aşamalarda parmağımızla ittirerek girmeye başlar.Daha ileri aşamlarda ise genişleyen ve sarkan dokuyu içeri sokmak oldukça güç olmakta ve ağrının şiddeti de artmaktadır.
Hemoroid hastalıklarının nedenleri arasında fazla ıkınma,sürekli sabit pozisyonda oturma veya beslenme alışkanlıklarındaki yanlış durumlar sürekli kabızlık ya da ishal olma durumları rol oynar. Hemoroid ya da halk arasındaki adıyla basur olmamak için beslenmemize dikkat etmeli, sürekli bir kabızlık ya da ishal olma durumlarından kaçınmalı ve sabit pozisyonda uzun süreler oturmamalı ve hareket etmeliyiz. Aynı zamanda kabız olmamak için lifli gıdalar(kayısı elma,muz,şeftali, yulaf,bezelye,mercimek,mısır) tüketmeliyiz.
HEMOROİD (BASUR) TEDAVİSİ
Tedavilerde iki yöntem uygulanır.
1-İlaç tedavileri
2-Basit cerrahi yöntemler
İlaç tedavileri genellikle basur ya da hemoroidi yaratan etkenleri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu kapsamda doktorunuz size ilaç olarak bazı ağrı kesicileri ,anüs bölgesine uygulanan kremleri ve anal yoldan kullanılan fitilleri önerebilir. İlaç tedavileri sonunda ağrılarınız kaybolur ve dışkılamanız düzene girer.Fitillerin bu duruma etkisi kanama olan anüs kanallarındaki çatlakları tıkayarak ve ağrılarınızı azaltarak olur.Hastalığınız ilk evrelerde ise ilaç tedavileri işe yarayabilir.
Basit Cerrahi yöntemler: İlaç tedavilerinin sonuç vermediği durumlarda anüs kanalındaki dokuların onarılması işlemidir.İşlem lokal anestezi altında basur memesinin kesilip bölgenin dikilmesi ile yapılır.Bu işlem 10-20 dk süren bir basit operasyondur.Fakat ameliyattan sonraki hafta biraz sıkıntılı olabilmektedir.
Her ne şekilde olursa olsun herkesin hemoroid hastalığı farklı farklı gelişmektedir. Ama ağrı ve sızıya dayanamayacak noktaya gelene kadar ameliyat olmanızı önermiyorum.Şayet ameliyattan sonra tekrarlayan çok fazla vaka mevcuttur bilmenizi isterim.