Yaşam
Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır ? Püf Noktalar…
Bahar temizliği gibi girişilen detaylı bir ev temizliğinin olmazsa olmazı koltuk temizliği yapmaktır. Koltuk temizliği yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.
Koltuk Temizliği : Bu Leke Çıkar mı?
Gün içerisinde en sık kullandığımız ev eşyasıdır koltuk takımları. Haliyle kazara dökülen kahve, çay, meyve suyu lekeleri, yemek kırıntıları çok çabuk kirlenmeye neden olur. Hiçbir leke olmasa bile uzun süreli kullanıma dayalı koltuk takımlarınızdaki toz birikerek kalıcı bir tabaka halini alır.
Koltuklarınızın daha uzun ömürlü olması ve ferah bir ev ortamı için belli aralıklarla yapılan koltuk temizliği önemlidir. Koltuk takımlarınızda leke çıkarma ve genel temizlikte dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Koltuk silme işlemine başlamadan önce koltuk takımlarınızı elektrikli süpürge ile süpürün. Çekyat katlanma yerleri ve koltuk kenarları için elektrikli süpürgenizin özel aparatlarını kullanarak hiçbir kırıntı/toz kalmasına izin vermeyin.
- Seçeceğiniz deterjan ve kullanacağınız silme işlemindeki bez, leke çeşidi ve koltuk kumaşının türü için çok önemlidir. Zira her lekeye aynı deterjan etki etmez. Çamaşır suyu içeren deterjanlar koltuk kumaşında ağarmalara neden olur.
- Ağır kimyasal içeren deterjanlar tercih etmeyin. Hem solunum yolunuzu olumsuz etkiler hem de koltuk takımlarınızda deformelere sebep olur.
- Koltuk takımınız deri ise temizlik işleminde ılık yarım kova su ile birlikte sirke ve zeytinyağı; pamuklu kumaş türü ise beyaz kalıp sabun ve sirkeyi; kadife koltuklar için bulaşık deterjanını tercih edebilirsiniz.
- Hazırladığınız deterjanı lekeye uygulamadan önce koltuğunuz görünmeyen bir yerinde test edin ve biraz bekleyin herhangi bir renk değişikliği ya da hasar oluşturmuyorsa leke üzerinde uygulayabilirsiniz.
- Leke üzerinde baskı uygulamadan yumuşak ve dairesel hareketlerle silme işlemini gerçekleştirin aksi halde koltuk kumaşında yıpranma olur.
- Silme bezi olarak havlu, eski bir tül parçası kullanmakla birlikte mümkünse koltuğunuzun kumaşıyla aynı cinste olacak kumaşı tercih edin. Böylelikle koltuk kumaşının yıpranmasını engellemiş olursunuz.
- Diğer lekelerden çok daha zorlayıcı bir leke olan sakız lekesini çıkarmak için küçük bir buz kalıbını sakız üzerinde gezdirin. Sakız sertleştikten sonra yüzeyden koltuk kumaşına zarar vermeyecek şekilde kaşık, cımbız vs yardımıyla kazıyın.
- Koltuk kılıfları çıkarılabilir ise şanslısınız, yıkama talimatlarını okuduktan sonra makinede hızlı bir şekilde yıkayıp kurutabilirsiniz. Böylelikle hem siz daha az yorulmuş olursunuz hem de kısa sürede koltuklarınız tertemiz olmuş olur.