Otomobil Üretim Aşamaları
Yazı İçindekiler
İnsan yaşamının vazgeçilmezi olan otomobiller, günümüzdeki en son kullanılabilir hale gelebilmesi için birçok aşamadan, işlemlerden ve testlerden geçer. Bu noktada otomobil üretim aşamaları için önce tasarımının bilgisayarlar üzerinden yapılması ve kullanılacak malzemelerin belirlenmesi gerekir. Kimileri için bir tutku, kimileri için sadece insanlığa hizmet eden bir araç olarak algılanan otomobiller, seri üretim ile teknolojik fabrikalarda üretiliyor.
Otomobil üretiminin büyük bir bölümünü makineler ve son model, modern teknolojiler oluşturuyor. Büyük metal plakalar ve diğer tüm otomobil parçaları, bir yapboz gibi tek tek bir araya getirilir. Makine önemli bir rol oynasa da işçiler ve mühendisler deneme yanılma testleri, araba tasarım süreçleri ve diğer önemli işleri yaparlar.
Otomobil Üretiminde Kullanılan Malzemeler
Otomobil üretiminde, üretilecek olan arabanın ağırlık, dayanıklılık, kalite, tamir kolaylığı, üretim kolaylığı gibi birçok faktör dikkate alınmaktadır. Otomobil üretimi, artan otomobil modelleri ve rekabet ile her geçen gün büyümeye devam ediyor. Günümüzde yeni tasarım ve ileri teknolojiye sahip otomobil üreticileri, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre uygun, ucuz, daha hızlı, daha güçlü ve daha gelişmiş otomobil modelleri üretme mücadelesi içindedir.
Araba üretiminde kullanılan herhangi bir malzeme, araba modellerinin geliştirilmesi için son derece önemlidir. Kullanılan malzemeler iyi bilinen endüstriyel ürünler olmasına rağmen, otomobil üretim teknolojisinin gelişmesiyle kullanım şekilleri ve miktarları değişmektedir.
Otomobil üretiminde pek çok malzeme kullanılsa da temel olarak kullanılan üretim malzemeleri şunlardır;
- Daha sağlam ve güvenirlik için çelik
- Uygun bölümler için kaliteli plastik
- Hafif olması gereken alanlar için alüminyum
- Daha çok aracın iç cephesi için kauçuk
- Muhtelif pencereler, farlar ve tavan için cam
Otomobil üretiminde kullanılan başlıca malzemeler bunlar olmakla birlikte model ve tarza göre daha farklı malzemeler de kullanılmaktadır.
Otomobil Üretiminin Aşamaları Nelerdir?
Üretilecek olan otomobilin modeli, kullanım amacı ve markasına göre üretiminde takip edilen aşamalar birbirinden farklılık gösterir. Ancak yine de genel olarak otomobil üretiminde 6 temel aşama söz konusudur.
Dizayn ve tasarımı yapıldıktan sonra otomobil üretiminde temel alınan işlem basamakları şöyle sıralanabilir;
- Presleme işlemleri
- Kaynak ve birleştirme işlemleri
- Üretilen farklı bölümlerin montajlanması
- Kaportanın ve diğer aksamlarının boyanması işlemleri
- Kalite kontrol aşaması ve testler
- Satışa hazır hale getirilmesi ve lojistik aşaması
Otomobiller üretilirken esas olarak bu aşamaların her biri son derece hassas olarak takip edilir ve tamamlanır.
Otomobil Üretiminde Montaj ve Boyama
Tasarımı yapıldıktan sonra tasarıma uygun olarak üretilen otomobil parçalarının bir araya getirilerek otomobilin oluşturulması aşamasına geçilir. Bu aşamada öncelikle üretilecek olan arabanın rengi belirlenir ve parçalar ayrı ayrı boyanır. Üretilen aracın uzun ömürlü olması ve boyasının zarar görmemesi veya solmaması için bu aşamada birçok kaplama yapılmaktadır. Boyandıktan sonra montaj istasyonuna gelen aracın parçaları birleştirilerek kalite aşamasına gönderilir.
Otomobil Motorunun Üretilmesi Aşaması
Bir otomobili satın alırken tasarımı, şekli ve rengi daha çok dikkate alınsa da aslında otomobiller için en önemli konu motorlarıdır. Üretim aşamasında da diğer parçalar makinelerin ve işçilerin çalışması ile bağlantılıdır. Ancak motor üretimi daha fazla mühendislik ve özen gerektirir. Otomobil motoru içinde irili ufaklı yüzlerce parçanın bir araya getirilmesi son derece hassas bir çalışmadır.
Dünyada hemen hemen herkesin kullandığı ve her yerde kullanılan otomobiller her yıl yeniliklerle karşımıza çıkarken son model otomobillerin motorları da üstün yetenekli hale geliyor. Motorun gücü, şanzıman yapısı, çekişi ve daha birçok konusu üstün kalite ve mühendislik gerektirir.
Otomobil Üretiminde Kalite Kontrol Aşaması
Üretilen otomobillerin piyasaya çıkartılmadan önce mutlaka birtakım testlerden geçirilmesi ve kalite kontrolünün yapılması gerekir. Kalite kontrol aşamasında ise sadece motor aksamı değil kapısından bagaj kapağına, cam otomatiklerinden şanzıman yapısına kadar otomobil karış karış test edilir. Bu aşamalar kısa bir süreç gibi görünse de bir araba tasarlamak, üretmek ve satmak çok zaman alıcı ve yoğun bir çalışma sürecinin sonunda tamamlanır.