Yaşam Tarzı Nedir?
Yazı İçindekiler
Yaşam stili, hayat tarzı olarak da ifade edilen yaşam tarzı nedir? sorusuna verilebilecek en uygun cevabı öncelikle belli bir kişiye, öbeklere, kültüre ya da anlayışa göre yaşayışın şekillenmesi olarak ifade edilebilir. İlk olarak 1920’li yıllarda kullanılan bu terim son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yaşam Tarzı Çeşitleri
Yaşam tarzları hakkında sabit çeşitlerden bahsetmek mümkün değildir. Çok yaygın olan yaşam tarzları da vardır, yeni yeni kişilerin ihtiyaçlarına göre çıkan yaşam tarzları da vardır.
Bunlardan bazıları:
- Veganlık: Hayvan kökenli hiçbir gıdayı ve ürünü kullanmaz ve tüketmezler.
- Dandy: Her şeye karşı ilgisiz ve soğukkanlıdırlar.
- İşkolik: Tüm hayatını işine adamıştır.
- Basit yaşam: Minimal ve az eşyalı insanı yormayan ev ve hayatı benimserler.
- Doğal yaşam: İnsan eli değmemiş ve doğal olan her şey onların yaşamlarını oluşturur.
En sık rastlanan yaşam tarzları bunlar olsa da kişinin kendine göre oluşturduğu yaşam tarzları da olabilir. Örneğin sürekli siyah kıyafetler giymek ya da kahvaltı yapmamak gibi örnekler verilebilir.
Yaşam Tarzı Değişikliği
Yaşam tarzları hakkında değişiklik yapmak o kadar da kolay değildir. Çünkü her bir tarz, uzun süreli ve devamı gelmesi gereken tarzlardır. Bu yüzden bu tarzlardan birini seçip hayatınızda değişiklik yapacaksanız, oldukça iyi düşünüp emin olmanız gerekir. Örneğin vegan olmaya karar verip bu düşünceyi benimsediyseniz, bir daha en sevdiğiniz et ürünlerini ya da denek olarak hayvanların kullanıldığı kozmetik ürünleri kullanmamanız gerekecek.
Ya da başka bir örnek verecek olursak basit yaşam tarzını benimsediyseniz gösterişli dekorasyon eşyalarını evinizde bulundurmamanız gerekir. Bu yüzden yaşam tarzı değişikliği o kadar da kolay değildir. Üstelik çevreniz tarafından da eleştirilme ihtimaliniz yüksektir, bunlara karşı da sabırlı olabilmelisiniz.
Yaşam Tarzı Farklı Olan İnsanların İlişkileri
Yaşam tarzı farklı olan iki insanın evlenmesi ya da yakın arkadaş olarak kalabilmesi biraz zordur. Tabi bu biraz da benimsenen yaşam tarzına bağlıdır. Siz veganken, et yemekten gut hastalığına yakalanmış bir eşiniz varken hayat size daha zor olabilir. Ancak ilişkileri olumsuz etkilemeyecek olan yaşam tarzları da elbette mevcuttur. Sizi ve ilişkilerinizi nasıl etkileyeceği biraz da size bağlıdır.
Yaşam Tarzını Etkileyen Faktörler
Yaşam tarzınız öncelikle sosyal çevrenize, arkadaş ortamınıza, ailenize, iş hayatınıza hatta yaşadığınız şehre göre etkilenebilir. Bunu kontrol etmek elinizde olmasa da etkisini azaltmak sizin de elinizde olabilir. Örneğin öncelikle kendi benimsediğiniz yaşam tarzını diğer insanlara da kabul ettirmeye çalışmamalısınız.
Çünkü kimse kendi isteği olmadan bu kadar büyük bir kararı uygulamaz. Aynı şekilde sizi vazgeçirmeye çalışanlarla da tartışma boyutuna girmeyin çünkü onlar da sizi anlamayacaklardır. Şunu unutmayın ki sizin için en iyisini yine siz bilirsiniz. Bu yüzden başkalarına fikirlerinizi benimsetmeye ya da kabul ettirmeye çalışmayın.
Yaşam Tarzının Kişiye ve Sağlığına Etkileri
İnsanlar ne yazık ki başkalarının düşüncelerinden ve eleştirilerinden olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bu hem kişinin psikolojisini hem de sağlığını olumsuz etkiler. Benimsediğiniz yaşam tarzı ne olursa olsun kendiniz bundan zarar görmeye başladığınızı düşündüğünüzde elbette yaşam tarzı değişikliğine gidebilirsiniz. Ancak bu kesinlikle başkaları için olmamalıdır.
Size iyi geldiğini düşündüğünüz tarza da devam ederseniz, hem hayat kalitenizin hem de her türlü iş, sosyal ya da ekonomik hayatının olumlu olarak gelişeceğini göreceksiniz. Yaşam tarzınız ne olursa olsun, sizin düşünce olarak kabul edip tüm hayatınızı o şekilde geçirmeye karar vermenizden sonra hayatınızda yapacağınız değişikliklerin çok ani olması da sizi olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden ani değil de kademeli olarak değişim yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.